Witamina C – Królowa Witamin

Witamina C czyli kwas askorbinowy, występuje w wielu produktach. Jest niezbędny do funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Wiele organizmów wytwarza witaminę C i wykorzystuje ją do procesów życiowych. Organizm człowieka nie ma takiej umiejętności, dlatego witaminę należy dostarczać wraz z pożywieniem.

Zapotrzebowanie człowieka na witaminę C to 45-90 mg/dobę. Zapotrzebowanie to wzrasta przy wysiłku fizycznym, stresie, nadciśnieniu tętniczym, cukrzycy, w podeszłym wieku, u osób palących papierosy, w okresie ciąży i karmienia.

Brak tej witaminy powoduje osłabienie organizmu, uszkodzenie naczyń krwionośnych, obrzęki, bóle stawów, depresje, schorzenia żołądka, zaburzenia neurologiczne oraz wiele innych nieswoistych objawów.

Witaminę C stosujemy w prewencji zmian miażdżycowych, nadciśnienia, udaru mózgu. Ma działanie wspomagające przy radio- i chemioterapii. Usuwa metale ciężkie z organizmu, hamuje rozwój zaćmy, wpływa na tworzenie i zatrzymanie kolagenu przez co dłużej zachowujemy młodość. Witamina jest nieoceniona dla naszego organizmu.

Należy jednak pamiętać, że przyswajalność witaminy syntetycznej jest niewielka. W celu uzupełnienia niedoborów należy stosować witaminę naturalną w produktach spożywczych lub wyizolowaną w postaci witaminy lewoskrętnej.

Przyjdź – sprawdzimy czy poziom witaminy C w Twoim organizmie jest właściwy