Miody

Definicja encyklopedyczna określa miód jako „słodki produkt spożywczy, wytwarzany przez pszczoły, poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego lub innych słodkich soków roślinnych. Pszczoły gromadzą go w plastrze, gdzie ulega dojrzewaniu”. Lecz o miodzie trzeba powiedzieć więcej.
Miody składają się głównie z węglowodanów, głównie z glukozy i fruktozy. Są to cukry łatwo przyswajalne przez nasz organizm, lecz nie tylko to jest ich wielką zaletą. Zawierają także wiele związków bardzo ważnych dla naszego organizmu, takich jak kwasy organiczne, enzymy, mikroelementy i witaminy. Różnorodność składu oraz fakt, że jest to produkt naturalny wpływa na wysoką aktywność biologiczną i wartość odżywczą oraz powoduje że miód ma właściwości lecznicze. Posiada właściwości przeciwzapalne, odnawiające i oczyszczające. afya_miody_02
Jako produkt odżywczy, polecany jest zwłaszcza dla ludzi wykonujących ciężką pracę fizyczną lub umysłową. Jest składnikiem diet dla sportowców, obciążonych dużym wydatkiem energetycznym. Polecany jest także dla dzieci, u których wzmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność na choroby. Dzieci w wieku 1–4 lat powinny dostawać 7 g (1 łyżeczka) dziennie; dzieci w wieku 5–12 lat powinny spożywać 15–40 g miodu dziennie.
Działanie biotyczne i lecznicze miodów zależy od ich pochodzenia:
  • Miód wielokwiatowy – wzmacnia organizm, stosowany jest przy schorzeniach alergicznych oraz katarze siennym
  • Miód rzepakowy – stosowany jest w miażdżycy, chorobach serca, wątroby i dróg moczowych
  • Miód akacjowy – zalecany diabetykom, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, stosowany jest przy chorobach przewodu moczowego
  • Miód lipowy – ma silnie działanie antybiotyczne, polecany jest przy przeziębieniach, anginach i schorzeniach reumatycznych
  • Miód gryczany – stosowany jest przy schorzeniach układu krążenia, przeciwdziała miażdżycy
  • Miód wrzosowy – jest skuteczny w leczeniu prostaty, zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej
  • Miód leśny – poprawia pracę serc, działa uspokajająco na układ nerwowy oraz wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych
  • Miód spadziowy – przeciwdziała anemii, normuje przemianę materii, ma silnie właściwości detoksykacyjne, wzmacnia odporność organizmu
afya_miody_04
afya_miody_06